Ördek ve kazlar dünyada üç gurupta beslenmektedir.
1-) Eti için
2-) Av hayvanı olarak
3-) Süs hayvanı yada hobi olarak beslenir
Süs hayvanı olarak beslenen ördek ve kazları iki gurupta incelemek mümkündür.
1-) Uçma özelliği olanlar
2-) Uçma özelliği olmayanlar
Ördek ve kazların kümes ve bahçelerini yaparken yukarıdaki belirtilen özelliklere göre yapmalısınız tepeli ,runner,pekin ,dik ördek gibi türler uçma özelliği olamadığı için bu türlere yapacağınız bahçelerin üzerlerini tel ile örtmenize gerek yoktur açık bahçe ve alanlarda besleyebilirsiniz.
Uçma özelliği olan mandarin carolin,angıt,suna gibi ördekler uçma özelliği olduğundan bu ördek gruplarından besliyorsanız kümes ve bahçelerinizin üzerlerini tel veya ağ ile örtmeniz gerekir yoksa uçup kaçabilirler.
Mandarin ve carolin gibi ördekler uçup kaçmasınlar diye özellikle yurtdışından gelenlerin kanatları bir çeşit ameliyatla mühürlenmiştir bu ördekler. bunları üstü açık bahçenize veya kümesinize salarsanız uçmazlar ama yaptığınız yuva ve tünekler bunların çıkabileceği şekilde olmalıdır çünkü uçamadıkları için yüksekte yapılmış bir yuvaya çıkamazlar.
Ördek ve kazlar su hayvanları olmasına karşın havuzu olmayan kümes ,bahçe,kafeslerde beslenebilir, bu tür kafeslere yeterli büyüklükte konulacak su kabı ördeklerin banyo ihtiyacını karşılayacaktır.
Eğer yeriniz yeterli ise ördek ve kazlarınıza uygun havuz yapılması daha iyi olacaktır. Bu sayede su kuşlarının tüyleri daha parlak ve temiz olacak aynı zamanda doğal ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.
Ördek ve kazlarınızı gurup halinde veya cinslere göre ayrı kümes veya salmalarda besleyebilirsiniz.
Toplu halde besleyeceğiniz ördek ve kaz bahçelerinde hayvan sayıyı sına göre yeterli büyüklükte bir havuzun bulunması gerekir ayrıca yemlik ve sulukların çeşitli değişik yerlerde olması guruptaki çeşitli su kuşlarının daha rahat beslenmesi açısından önemlidir.
Havuzların yapısı ve kenarları ördek ve kazların kolayca girip çıkacağı şekilde olmalıdır havuzdaki su seviyesi kontrol edilip ördeklerin rahat çıkabileceği seviyede olmalıdır. aksi takdirde kanatları kesik veya mühürlü ördekler sudan çıkamayacağı için özellikle kış aylarında ölümlere sebep olur.
Ördek ve kazlar havuzlarda yüzdükleri gibi gübrelerini de bırakırlar bunun için suyun kalitesi önemlidir çünkü aynı sudan hayvanlar içerler havuz temizliğine dikkat edilmelidir.
Ördekler ve kazlar genellikle sağlam yapılı hayvanlardır iklim şartlarına kolay adapte olurlar.
Ördek ve kazlar tek eşli ve çok eşli olabilmektedir mandarin,carolin,suna,angıt,mısır kazı,macellan kazı gibi su kuşları tek eşlidir. Dik ördek,pekin,tepeli ördek,afrika kazı,çin kazı,ev kazları çok eşlidir bu gurupta bir erkeğin yanına birden fazla dişi koyabilirsiniz.
Tek eşli ördek ve kazlar özellikle çiftleşme döneminde bazen sinirli olabilmektedir bu dönemde bu çiftleri ayırmak gerekebilir(angıt,mısır kazı,kanada kazı,macellan kazı gibi)
Özellikle tek eşli su kuşlarının kuluçkaya yatmasından çıkan yavrulara anne ve baba beraber bakıp büyütürler.
Ördek ve kazlarımızı beslerken buğday,mısır,pirinç gibi tane yemlerin yanında yonca.marul taze çimen ve çeşitli yapraklardan vermeniz hayvanlarımızı daha sıhhatli tutar ayrıca yumurta döneminde yumurta yemi de verilebilir.
Bazı ördek cinslerinin kuluçka süreleri aşağıda verilmiştir.
- Beyaz kuğu......................... 35-37 gün
- Siyah kuğu..........................36 gün
- Afrika-çin kazı.....................30 gün
- Barnacle kazı.......................28 gün
- Mandarin ördeği.....................28 gün
- Carolin ördeği......................30 gün
- Suna ördeği.........................28 gün
- Angıt ördeği........................28 gün
- Pochard ördeği..................... 26-28 gün
- Dik ördek...........................28 gün